0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2018. 06. 20. Szerda - Rafael

Sün

 
 

A sün, mint háziállat

Fehér hasú törpesün

A fehér hasú törpesünön kívül még két fajt tartanak házi sünként: az Egyiptomi hosszúfülű, más néven Füles sünt (Hemiechinus auritus auritus) és az Indiai hosszúfülű sünt (Hemiechinus collaris). A sünök háziasítása 1980-as években kezdődött. A háziasítás következtében sok féle színes sün alakult ki, köztük az albínó és a pinto egyedek. Napjainkban is folyamatosan lesznek újabb és újabb színek. Ilyen új szín jelenleg a White face ( fehér arcú ) és a spottet face ( foltos arcú ) sünik és a reveres pinto.

A sün mint háziállat?

A háziasított süni ideális klímája a 22 fok. Ezeknél az állatoknál a hibernálás folyamata végzetes lehet, noha szabad társaik képesek rá és részleges téli álmot is alszanak. A hobbiállatként tartott sünöknél is észrevehető a passzívabb időszak, többet alszanak és kevesebbet is eszneka téli hónapokban. Viselkedésükön még mindig észrevehető a vadon élő sünök bizalmatlansága és vadsága. A folyamatos foglalkozás és barátságos közeledés hamar eredményt hoz, könnyen hozzászoknak az emberhez és ugyanilyen könnyen vissza is vadulnak, ha nem törődnek velük.

Mit eszik a fehér hasú törpesün?

Vadon élő fajtársaik főleg rovarokkal táplálkoznak. A kedvtelésből tartott sünöket főleg magas fehérje és alacsony zsírtartalmú jó minőségű macskaeledellel etetik. Ha nem megfelelő minőségű az élelem, akkor a sünik nagyon hamar vitaminhiányossá válhatnak, ami elsősorban a tüskéken észlelhető. Ilyenkor a tüskék puhák és hajlékonyak lesznek. Fontos a változatos fehérjedús élelmezésük. Ebben szerepelnie kell élő eleségnek is. Ez lehet gyászbogár lárva, tücsök, lisztkukac és szopós egér is. Adható nekik zöldség és gyümölcs is, főttojás, főtt máj, hal és darált nyers csirkenyak is. A sünök laktóz-érzékenyek, így a tej és tejtermékek a süni halálát okozhatják. Víz mindig legyen a süni előtt! Etetni az esti órákban célszerű, akkor aktívabbak.

A sün féregtelenítése

A süniket ugyanúgy, mint a kutyákat 3 havonta féregteleníteni kell. Erre a legcélszerűbb megoldás a bőrre csepegtethető féregtelenítők egyike. Nagyon pontosan kell kiválasztani a megfelelőt, mert sok olyan szer van, ami halált okozhat, kevés az olyan, ami megfelelő. Nálunk erről egyelőre nincsenek információk, kevesen ismerik őket. Ha a süni rendszeres kert látogató célszerű ezekben az időszakokban gyakrabban féregteleníteni.

Lakóhelye

Minimális helyigényük fél négyzetméternyi terület. Lehet ketrecben és terráriumban is tartani őket. A ketrec egyharmadába egy alacsonyabb alomtálcába macskaalmot teszek, ide járnak homokfürdőzni és a dolgukat intézni, a többi részre forgácsot, nem préseltet, mert az túl poros és vakaróznak tőle. Még szalmát szoktam szórni nekik, fakérget, tőzeget. Mindenképpen kell egy házikó nekik, ahol nappal aludhatnak. Ha nem kapnak házikót, akkor a tálkájukat húzzák a fejükre vagy bármit ami mozdítható. Szeretnek játszani, a mókuskereket is szívesen használják, labdáznak és a papírguriga is kedvelt játékuk.
Mindenképpen át kell gondolni, mielőtt egy ilyen kisállat mellett dönt valaki, hogy valóban biztosítani tudja e neki mindazt, amire a szép és egészséges élethez szüksége van. Kölyköket is csak az vállaljon, aki fel van készülve rá. Nagyon sok örömöt okoznak gazdájuknak, ahogy a többi más házi kedvenc is .

Szaporodás

A sünik tenyésztése, mint minden állaté, hatalmas felelősséggel jár. Nekünk kell gondoskodnunk a kölykök sorsáról, ha már nincsenek a mamájukra szorulva. Az udvarlás látványosan zajlik, a hím sípolva körbekergeti a nőstényt a ketrecben. A nőstény erőteljesen ellenáll, de előbb-utóbb úgyis hagyja magát. Az ellés idejére a hímet mindenképpen különítsük el, máskülönben könnyen lehet, hogy megöli a kicsiket!
A vemhesség ideje 34-36 nap, átlagosan 3-4 kölyök születik.

A vadonélő süni

Jegyei:
Testhossza legfeljebb 35 cm, farokhossza 4-5 cm, testtömege 1900 g. Szőrszálakból átalakult tüskéi révén félreismerhetetlen. Erős bőrizomzata segítségével képes magát összehúzni. amivel szemben természetes ellenségei többnyire tehetetlenek. Hegyes pofájuk éles fogakat rejt, amelyekkel nemcsak a földigilisztát, hanem egy kígyót is könnyedén ketté tudnak harapni. Fogazatukból világosan látszik, hogy a rovarevők rendjének tagjai. A fekete-fehér, gyűrűs tüskék csak kis idővel a születés után keményednek meg.

Élőhelyük:

Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben fordulnak elő, de mindenekelőtt cserjésekben, települések környékén élnek, sőt, még belvárosi parkokban is. Hazánkban a keleti sün gyakori. Túlnyomórészt vagy kizárólag éjjel mozog. Szívesen elfogadja a szabadba kirakott ételt is. Az utakon található sok elütött sün szomorú jele annak, hogy előszeretettel telepszik meg falvak és kisvárosok szélén is, hiszen ott nemcsak táplálékot talál, de egy komposztkupacon vagy hasonló búvóhelyen át is tud telelni.

Életmódjuk:
A sün számára az év egy aktív időszakra és a téli álom idejére tagolódik, amelyet avarból készült alomban tölt el. Tavasszal bújik elő, amikor a külső hőmérséklet már elég magas. A kritikus érték 15 °C körül húzódik. Ily módon a téli melegbetörések megtéveszthetik és előcsalogathatják a sünt téli álmából, ami igen veszélyes, hiszen ilyenkor azokat a fontos tartalékokat használja fel, amelyek egy hosszabb utótél esetén talán éppen a túlélést jelentenék számára.
Ha a hőmérséklet télen kellően alacsony, a sün életfunkciói "alvás" közben erősen lecsökkennek. Belső hőmérséklete kb. 5 °C. Ha környezete túlságosan lehűl, a sün egy szabályozórendszer segítségével pontosan annyira fűti testét, hogy hőmérséklete szinten maradjon. Amennyiben vacka jól védett, a téli álmot alvó sünnek nincs különösebb gondja. Erre az időre tömör, teljesen merev, tüskés gombóccá húzza össze magát, szétnyitásához nagy erőre lenne szükség. A külső hőmérséklet emelkedésével, március-áprilisban a sün szíve egyre gyorsabban kezd verni. A lélegzetvételek száma sűrűsödik, és az állat hamarosan eléri rendes testhőmérsékletét, ami mintegy 35-37 °C. Ekkorra már felhasználta zsírtartalékának nagy részét, amelyből a téli álom idején táplálkozott. Szinte lötyög rajta a bőr.
A sünök rengeteget esznek és isznak, próbálják bepótolni súlyveszteségüket. Kilométereken keresztül vándorolnak, hogy olyan helyet keressenek, ahol bőséges táplálékot találnak. Territóriumot ennél fogva nemigen tartanak, bár korábban ennek ellenkezőjét feltételezték. Vannak ugyan lakóterületeik, de nem gátolják fajtársaikat abban, hogy oda belépjenek, csak akkor, ha a szomszéd nem vadászni jött, hanem a szaporodásra kész nőstényért. Ekkor lökdösni és bokszolni kezdik egymást, amelynek során a hím megpróbálja elűzni a jövevényt. Területeik egyébként meglehetősen szabadon keresztezhetik egymást, anélkül hogy territoriális harcokra kerülne sor.
Míg a sün nyár elején és közepén jó kondícióban tartja magát, nyár végén valóságos farkaséhség lesz úrrá rajta. Jóval több táplálékot fogyaszt, mint amennyi létfenntartásához feltétlenül szükséges. Súlya rohamosan nő, három héten belül akár meg is kétszereződhet. A kifejlett példányok egy kilót, sőt, a legkövérebbek 1900 grammot is nyomhatnak. Egy éjszaka alatt képesek 150 gramm húst elfogyasztani, és ehhez 50 grammnál is több folyadékot isznak meg.
Az ily módon jól táplált sün szeptember végén, októberben keres magának téli menedéket. Nemegyszer levél- vagy komposzthalomba fészkeli be magát. Ha a középhőmérséklet több napon át nem éri el a 10 °Cot. a sün téli álomba merül. Testhőmérséklete egészen addig süllyed, míg el nem éri a 6 °C-ot. Ekkor "automata fűtésre kapcsol", és a hőveszteséget úgy próbálja kiegyenlíteni, hogy belső hőmérséklete soha ne süllyedjen a fagypont alá, ami számára végzetes lenne.


Táplálékuk:

Főként földigilisztákból és csigákból áll, de más kisebb állatokat is fogyasztanak, például sáskákat, földön fészkelő madarak fiókáit, gyíkokat, de néha dögöket vagy lehullott gyümölcsöket is esznek. Időnként tojások is szerepelnek étlapjukon, de a sünök előfordulása és gyakorisága alapjában véve a földigiliszták mennyiségétől függ. Miattuk is pusztul el olyan sok sün az utakon, mivel, főleg meleg esők után, a giliszták az aszfaltútra másznak, ahol a sünök könnyen összefogdossák őket.
Szaporodásuk:

A sünök évente kétszer, legfeljebb 7 utódot hoznak a világra. A vemhességi idő mintegy két hónap. A párzásra márciustól júniusig kerül sor. A hím keresi fel a nőstényt, amely kezdetben kerülni próbálja. Minduntalan elszalad, de a hím addig próbálkozik, míg a nőstény le nem lassul. A hátulról közeledő hímet egy darabig még hevesen ellöki magától, de a pár hamarosan elkezd körbe-körbe forogni. Ez az "üldözés" órákig is eltarthat, és nyilvánvalóan ahhoz szükséges, hogy a nőstény felkészüljön a párzásra. Ha készen áll, lelapítja tüskéit, testét leengedi a földre, hátsó lábait pedig kissé megemelve hátraterpeszti. Ekkor bekövetkezhet a párzás, ami ugyan csak másodpercekig tart, de egymás után többször is megismétlődhet. A hím egy idővel megkeményedő nyákdugót hagy hátra a hüvelyben, amely később kilökődik; ennek nyilván az a szerepe, hogy egy darabig meggátolja a többi hímet a párzásban. Hosszú időn át uralkodott az a tévhit, hogy a nőstény sün hegyes tüskéi miatt párzáskor a hátán fekszik.
A tüskék a kölykök születésekor sem okoznak még problémát, mivel ekkor még lágyak. Az utódok zárt szemmel jönnek a világra, csak kb. kéthetes korukban nyitják ki. Eleinte fehér tüskéik ekkor kezdenek sötétedni és keményedni. Első útjaik alkalmával éles, kissé madárszerű füttyök segítségével tartják a kapcsolatot anyjukkal. Ha a nyár második felében születnek, gyakran nem érik el a sikeres átteleléshez szükséges minimális méretet, amely mintegy 700 grammos testtömeget jelent, bár ez az érték attól is függ, hogy az adott helyen milyen hosszú és kemény a tél.
A magas szaporulat biztosítja a faj fennmaradását, még akkor is, ha a kis sünök gyakran nem élik túl a telet. Biztos, hogy az effajta veszteségek kevésbé befolyásolják az állományok alakulását, mint a rendszeres gázolások. A sün a tízéves kort is elérheti.
 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz