0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 12. 11. Szerda - Árpád

A kutyák és a macskák helyes táplálása ( kutyák, macskák )

 
 
Munkánk során gyakran találkozunk olyan esetekkel, melyek hátterében elsősorban a nem megfelelő takarmányozás áll.

Általános az a téves nézet, hogy a kutyának csontot, a macskának tejet kell kapnia.

Ezzel a rövid tájékoztatóval kívánunk segítséget nyújtani a Gazdiknak a helyes táplálásban.

A kutyafélék egyszerre nagy mennyiségű táplálék felvételére képesek, gyakran habzsolnak, a macskák viszont több alkalommal, egyszerre csak keveset esznek, hajlamosak viszont egyes ételek ízét megszokni, és ahhoz ragaszkodni, így könnyen előfordulhat esetükben egyoldalú táplálkozás, ami súlyos hiánybetegségekhez, anyagforgalmi rendellenességekhez vezethet (máj etetés esetén A vitamin túladagolás, szív etetéssel jódhiány, stb.)
A macskák mosakodás közben szőrszálakat nyelnek le, melyek a gyomorban nem képesek lebomlani, ezért csak hányással tudnak ettől megszabadulni, amihez a lakásban tartott macskák rendszerint növényeket legelnek le, ezt macskafű vagy szőroldó paszta adásával tudjuk kivédeni.

A gyakorlatban a hiányos tápanyagellátás ritkán, csak az ételmaradékon tartott állatokon fordul elő, gyakori viszont a túletetés és a kiegyensúlyozatlan hatóanyagellátás.

A tápok alapvető alkotóelemei: a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok.
Fehérjékből az állatok képtelenek tartalékot képezni, ezért folyamatos fehérjeellátásra szorulnak, kutyák 22-25% nyers fehérjét, macskák 25-30% fehérjét igényelnek. Magasabb energiatartalmú tápból kevesebbet vesz fel az állat, ezért annak fehérjetartalmát emelni kell. Macskák esetében fontos még a megfelelő taurin és arginin ellátás is.

Zsírból kutyáknak 5-10%, macskáknak 15-30% az optimális.
A szénhidrátoknak az energiaellátásban van szerepük, vigyázni kell azonban a tejcukorral, amely kifejlett állatokban hasmenést okoz, kutyakölykök és macskák viszont a répacukrot nem képesek megemészteni, így kiscicáknak cukros vizet adni tilos!

Ásványi anyag és vitaminellátás zavarai maradékokkal táplált kutyakölykökben szokott előfordulni. Felnőtt állatoknál a vemhesség és a szoptatás jelent kritikus időszakot. A nagytestű kutyák csontfejlődési zavarainak hátterében a túlhajtatott növekedés áll (korlátlan etetés, nagy fehérje és energiatartalmú táppal), kalcium és D vitamin hiány ritkábban szokott jelentkezni.


A kiegyensúlyozatlan táplálás gyakoribb esetei


Édességek (cukor) etetése hasmenést okoz, mivel a húsevők nem képesek olyan szintű szénhidrát emésztésre, mint a mindenevő gazdáik,
Tej itatás: a tejcukor a kifejlett állatoknak emészthetetlen, ráadásul gyakran allergizál,
Csont etetése bélsár rekedéshez vezet, különösen idős, keveset mozgó állatoknál. Megengedhető a 10g csont/testtömeg kg.
Egyoldalú húsetetés jód és kálciumhiányhoz vezet.
Kizárólagos máj etetés A vitamin túladagolást és csontfejlődési zavarokat okoz.
Nyers tojás etetése szalmonellózishoz vezethet, nyers halhús tartós etetése B1 vitaminhiányt okozhat.
Ételmaradékok általában fűszeresek és túlságosan változó az összetételük, amelyhez a húsevők emésztőkészüléke és az emésztést segítő baktériumok nem képesek alkalmazkodni, így hasmenést okozhatnak.

Összegezve elmondható, hogy a helyes táplálás nagyon összetett az előbbi általános szempontokon túl figyelembe kell venni az állat fajtáját, korát, ivarát, egészségi állapotát, aktivitását is, ezért konkrét javaslatot nem adhatunk, célszerű kérnie állatorvosa segítségét.

Néhány alapvető táplálási tanács beteg állatokhoz:
A beteg állatok étvágya legtöbb esetben csökkent, ezért a táp legyen pépes állagú, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, kiváló emészthetőségű és nagy energiakoncentrációjú. Gyakran és melegen kapjanak enni, amit nem fogyasztanak el rögtön, azt ne hagyjuk előttük. Az étvágytalan macska tálja olyan széles legyen, hogy a macska bajsza ne érjen a széléhez, megpróbálhatjuk a talpára kenni az ételt, onnan rendszerint lenyalogatja.
Kutyáknál közös etetéskor az irigység lehet segítségünkre.

Egyes betegségek (bélgyulladás, bélsárrekedés, szívelégtelenség, vesebetegség, húgykövesség, cukorbetegség, táplálékallergia, daganatos betegség, antibiotikum terápia) speciális táplálást igényelnek, ilyenkor mindig kérje állatorvosa segítségét.Különleges táplálást igénylő élettani állapotok

Vemhesség és szoptatás: a kutya a vemhesség utolsó 3 hetétől igényel több tápanyagot, a macska a vemhesség felétől. A szoptatás során a normális ún. életfenntartó igény szukák esetében akár a négyszeresére is emelkedhet, ezért mindenképpen koncentrált hatóanyagú, jó minőségű táp indokolt, ellenkező esetben az állat leromlása, szőrhiány, ellési bénulás léphet fel.
Idős állatok energiaigénye 20%-al is kisebb lehet. Fehérjék tekintetében könnyen emészthető és teljes biológiai értékű fehérjét igényelnek. A bélsárrekedés megelőzésére gondoskodni kell a megfelelő nyers rost ellátásról. Ásványi anyagokból kevesebb foszfort és nátriumot kapjanak, tekintettel a vesék csökkent működésére, vitaminigényük viszont nagyobb.
Munkakutyák esetében főként az energiaigény nő meg, akár a négyszeresére is. Vitamin- és ásványi anyagok közül a vas (vérképzés) és a szelén, illetve E vitamin ellátás a fontos.

Amennyiben a kedvence táplálásával kapcsolatban bármilyen kérdése vagy problémája felmerül, forduljon hozzánk bizalommal!


 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz