0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2018. 04. 23. Hétfő - Béla

Csincsilla

 
 

A csincsilláról Tartása  Játék  Etetés  Egészség

A csincsilláról


Hobbiálla
tként tartott csincsillák jelenlegi elterjedtsége főként egy bányamérnök, M. F. Chapman erőfeszítéseinek köszönhető.
Chapman
az 1920-as években Dél-Amerikában dolgozott.
Ekkor már a vadon élő csincsillákat teljesen a kipusztulás
szélére sodorta a puha, vastag prémjükért folytatott vadászat. Bár ezt megelőzően is számos - sikertelen kísérlet történt a csincsillák fogságban való tenyésztésére, Chapman újabb tenyésztési programba fogott.

Elszántságát indokolta az egyesült államokbeli hatalmas kereslet, mely egy sikeres csincsillatenyészet birtokosának és örököseinek gondatlan jövőt biztosított volna. A vadon élő állatok azonban oly mértékben megritkultak, hogy a Chapman által felbérelt kutatócsoportnak három évre kiterjedő munkája során mindössze 11 állatot sikerült fogságba ejtenie.
Ezek az állatok hamarosan Kaliforniába kerültek és Chapman csincsillatenyészetének alapjává váltak. Gondos odafigyelése révén az állomány szépen gyarapodott, olyannyira, hogy később már tenyészetek is alakultak az ő példányaiból kiindulva. Talán meglepőnek tűnik, hogy a csincsillákat nem tartották hobbiállatként egészen a 60-as évekig - ez csak részben magyarázható az egyes példányok magas árával. Napjainkban, mikor széles körben tenyészt
ik őket, még mindig a legköltségesebb
kisemlősök közé tartoznak.
Ez főként annak a következménye, hogy nem annyira szaporák, mint más rágcsálók. Bizonyos újabban kitenyésztett színváltozatok igen ritkák, ami megint csak drágulást eredményez. Mindezek a megnövekedett költségek és a csincsillák természetes takarossága egyfajta exkluzív jelleget kölcsönöz ezeknek az állatoknak.
Etetésük és ápolásuk jóval alaposabb odafigyelést igényel, mint a többi hobbiállatként tartott rágcsálóé, de egyre növekvő népszerűsége miatt a tartásukhoz szükséges hozzávalók beszerzése nem okozhat gondot.
Bár a csincsilla kiállítások jelenleg még nem túl gyakoriak, a jelek szerint ez a helyzet hamarosan megváltozik, amint egyre több és több színváltozat válik elérhetővé a kisállattartók számára

Elhelyezés

A csincsillák elhelyezésekor inkább magas ketrecben gondolkodjunk, nemcsak azért, mert ezek az állatok valamivel nagyobb méretűek, mint a többi hobbiból tartott rágcsáló, hanem azért is, mert szeretnek mászni. Ezért leginkább egy polcot biztosítsunk számukra, ahová felkapaszkodhatnak.
Ez készüljön fából - annak ellenére, hogy így időről időre cserélnünk kell az elrágcsált darabokat. Éppen a rágás miatt kizárólag kezeletlen faanyagot használjunk, nehogy festékanyag vagy tartósítószer kerüljön kedvencünk szervezetébe. A juhar jó választás lehet, de kerüljük a fenyőféléket, mert ezek mérgezőek is lehetnek. A polcot biztonságosan rögzítsük, nehogy leszakadjon.
A csincsillák számára készült ketrecek a polcokkal együtt vásárolhatjuk meg. A csincsillaketrec legalább 60 cm magas legyen. Hossza és szélessége lehet kevesebb is, de próbáljunk akkorát venni, amekkorát csak lehet.
Lakáson belüli elhelyezésre gyártott madárröpdében is tarthatjuk csincsilláinkat, ebben az esetben azonban ki kell cserélnünk a műanyag tálcát.
A lerágcsált és lenyelt műanyag darabok végzetes következményekkel járhatnak számukra. A fémtálcás megoldás sokkal biztonságosabb, itt azonban arra kell ügyelni, nehogy olyan kiálló, éles vagy hegyes részei legyenek, melyek sérülést okozhatnak.
A beltéri röpdék esetében fontos szempont lehet az ajtóméret is, hiszen ezen keresztül könnyen hozzá kell férnünk a csincsillákhoz, márpedig a röpdék nyílásai általában igen kis méretűek.
Fontos, hogy kis kuckót is biztosítsunk kedvenceink számára, ahol aludhatnak.
A ketrec mérete:
Nos, az ideális méret min. egy szobányi kellene, hogy legyen, de mivel a csintartók legnagyobb részének nincs erre egy külön helysége, kénytelenek vagyunk kisebb méretû ketrecekkel beérni. Minimális alapterületnek én a 50*50*50 centit tartanám - leginkább ideiglenes szálláshelyként, minimum 3 emelettel, és a fûtésszereléshez is használt, bújócskának és fekvõhelynek is használható csövekkel - de a valóban használható méret már minimum 50*50*100 cm-es! Minél magasabb, annál jobb!

A ketrec berendezése:

Házikók:
Gyakran kaphatók a rágcsálóknak szánt házikók, oduk... na én ezeket egy kicsit feleslegesnek tartom. A csinik bár elbújnak bennük, könnyen lehet, hogy sarokba szorítva érzik magukat... és előbb vagy utóbb úgyis szétrágják a házikót.


Etetők itatók:
Az itatónál kizárólag a zárt itatók használata javasolt. A nyitott tálakban, madáritatókban tárolt víz hamar bepiszkolódik, így a golyós vagy szelepes itatók a legjobbak. Ebből elég a legolcsóbb legkisebb itatót megvenni, mert ha csavaros a feje, a műanyag víztárolót gond nélük le tudjuk majd cserélni egy fél literes üvegre.. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy az itatót ha elérik, azonnal szét is rágják. Ennek megelőzésére használjunk egy fémlapocskát, amit az itató és a ketrec közé kell beszorítani és megakadályozza, hoyg a csinek megrágják a műanyagot.
Etetőnek megfelelő egy kerámia tál.


Játékok

Szerintem minden mehet, ami csak az eszetekbe jut. A plüssállatka az alap, ha pl. egyedül van a csini. Utána jöhet a sok-sok macskajáték, WC papír-guriga, konyhai kéztörlő guriga, meg ami az eszetekbe jut:) A görényeknek készült függőágyat is imádják:) Bár hamar megunják, de egy drótra fellógatott Kindertojás-belső is jó játékszer lehet - vagy akár egy pingpong labda Mi a játék kedvéért még a szépiát is egy drótra felkötözve és fellógatva szoktuk nekik adni, és mostanában ezt az almával is eljátszottuk.


Homokfüdő:

A csincsillák a legtisztább, legbarátságosabb kisállatok közé tartoznak, és NAPONTA fürdenek! Persze nem vízben, hanem egy speciális kvarcmentes homokban. Soha ne feledkezz meg a porfürdõrõl! Cserébe a csincsilládnak jó lesz a közérzete, gyönyörû tiszta és fényes lesz a bundája.(A sok-sok bõrükön képzõdõ Lanolin miatt van szükségük erre). A többi szõrmók állattal ellentétben (ha nincs szaguk) elég hetente cserélni az almot.Etetés


Ivóvíz:


Ha teheted, golyós vagy hasonló önitatót használj, ne tálat! Abban könnyen összekoszolhatják a vizet vagy összevizezhetik magukat. Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy legalább hetente 3-4-szer le legyen cserélve a vizük - fõleg nyáron, ha meleg van


Száraztáp:

Én személy szerint a csincsilla-tenyésztápot javasolnám, bár ehhez elég nehéz hozzájutni. Néha elõfordul, hogy kereskedésekben is árulják, de ez sajnos nem igazán jellemzõ, így csaknem biztos, hogy elõre csomagolt táp formájában fogsz kedvenced mindennapi betevõjéhez hozzájutni.

Amire mindenféleképpen érdemes odafigyelned:

Mikor készült a táp: Ahogy telik-múlik az idõ, úgy veszít a táp a vitamintartalmából, stb. Minél frissebb a táp, annál jobb. Ha teheted, olyan tápot vegyél, amirõl sejted, hogy nem olyan rég gyártották/csomagolták. Tudom, hogy vonzók a külföldi színes, csillogó-villogó piros répadarabokat és hasonlókat tartalmazó tápok, de gondolj bele: Azt a tápot le kellett gyártani, tárolni kellett, csomagolni, utaztatni, raktározni, kiszállítani az üzletekbe, ahol azok ki tudja meddig állnak, amíg meg nem veszi õket valaki.

Széna, lucerna, zöldségek

A csincsillák megfelelõ emésztéséhez elengedhetetlen, hogy lehetõleg minden nap hozzájussanak egy jó nagy adag pormentes réti szénához. Az ideális persze a lucerna lenne, de ez sajnos a csaknem beszerezhetetlen kategóriába tartozik - és leginkább csak feldolgozott formában, lucernakarika formájában kapható.


Kiegészítõ vitaminok, nasi

Nasik: Vigyázzunk, mert a csincsillák igazi hedonisták! Élvezik az életet és ha tehetik, halmozzák az élvezeteket - fõleg, ha kajáról van szó. Ez eddig rendben is lenne csak az a baj, hogy könnyen híznak. Ennek elkerülésére csokiból és kekszbõl csak nagyon-nagyon-nagyon ritkán és akkor is csak nagyon pici darabot adjunk nekik. Azt is akkor, ha szelidítéshez használjuk. Ha mindenáron nasi kell, a mazsolát és a száraztésztát (durumbúzából!) és a pattogatott kukoricát ajánlanám. Sokkal jobban szeretik, mintha kekszet adnék nekik. A lényeg: ne adjunk nekik olyan nasit, ami hízlal.
Kerüljük az olajos magvakat, mert az kedvencünk idõ elõtti megbetegedéséhez/halálához vezet. Ezektõl ugyanis elzsírosodik a májuk. Ilyen pl. a dió, mogyoró, napraforgó (!!!), szotyi stb. Ha nem vagytok biztosak a dologban, keressetek rá a neten a kérdéses magra. Ami nem árthat: búza, zab (a tápok is általában ezt tartalmazzák legnagyobb arányban)!


Nyugodt szívvel etethető nasik listája:

- Fürtösköles
- Mazsola; füge; datolya; egyéb aszalt gyümölcsök
- Aszalt/szárított zöldségek (pl. répachips vagy szárított répakocka
- Gyümölcslevek (lehetőleg tiszta vagy frissen préselt)
- Lucernakarika, lucernabrikett
- Olyan rágcsálórudak, karikák amelyekben nincs tökmag, szotyi vagy a fent említett dolgok valamelyike
- Gyógynövénykeverék
- Szárított rózsaszirom, csipkebogyó
- Szépia (nálunk nasiként is szeretik)
- Friss, édes gyümölcsök (mértékkel, nehogy hasmenést kapjon... nálunk pl. az eper és az ananász is nagy sláger... a dinnyéről nem is beszélve)
- Szentjánoskenyérfa-termése

Mérgezõ növények (Ezeket nem adhatod oda a csincsillának - és a ketrecét se rendezd be velük, biztos ami biztos alapon)
• Tiszafa
• Boroszlán
• Lonc termése
• Kecskerágó
• Fagyal termése
• Aranyesõ
• Gyöngyvirág
• Gyûszûvirág
• Leander
• Mák stb.

A képeken: leander,gyöngyvirág,aranyeső és boroszlán


Egyéb virágok/növények listája - melyik és mennyire mérgező!


Rózsa
Nem mérgező, bár kedvelt csemege lehet. Egyes macskák ledöntik érte a vázát.

Szegfű
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot.

Eukaliptusz

Habár ez nem virág, mégis gyakran alkalmazott zöld dekorációként. Enyhén mérgező. Rágása vagy lenyelése hasmenést és hányingert okozhat.

Krizantém
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot.

Tulipán

Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot.

Papagájvirág
Enyhén mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést vagy támolygást.

Nárcisz
Közepesen mérgező. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, hidegrázást vagy izomrángást.

Hortenzia
Közepestől súlyosan mérgezőig terjed a hatása. A virág megrágása vagy lenyelése okozhat hányást, hasmenést, étvágytalanságot vagy ájulást. Miután a hortenzia virága tartalmaz ciánt, nagy mennyiségben történő lenyelése nagyon veszélyes lehet.

Fafajták, amiket oda lehet nekik adni (forgácsra is vonatkozik):

• Alma,
• Mandula
• Fenyõ
• Barack
• Akác
• Száraz (nem gyantás) fenyõ
• Bodza
• Kõris
• Fûz
• Nyír

Egészség

A csincsillabunda és a hőség

Próbáltál már valaha is szõrkabátban ücsörögni egy fülledt szobában? Ajánlom, hogy próbáld ki, és rögtön feleslegessé is válik a tanács, hogy soha ne hagyj csincsillát tûzõ napon, vagy 28-30 fok feletti szobában. A hõguta végzetes lehet!Ha a hõmérséklet 25 fok fölé emelkedik, azonnal kezd el hûteni a szobát!

Pontosan ezért, keressük meg a lakás leghidegebb pontját, ott fogják a legjobban érezni magukat. Nyáron tegyük légkondícionált helyiségbe õket, vagy ha a hõmérséklet 28-30 fok fölé megy, akkor támasszunk jégakkut a ketrechez (kívülrõl, hogy nehogy ráülhessenek, vagy szétrágják).

Bármennyire vonzó is az õtlet (mert a kereskedésben is úgy tartják....) ne tartsuk õket terráriumban, mert ott nagy valószínûséggel befülled a levegõ!!!! (És szóljunk rá az állatkereskedésben az eladóra, ha nyáron így tartják õket! Vagy hívjuk ki az állatvédõket....).

De ha már a bundánál tartottunk: A csincsillának egy-egy szõrtüszõbõl akár 80-100 szõrszála is nõhet (a többi szõrös állatnál ez 2-3db) Minden szõrszál három színû. A bõrhöz legközelebb sötétszûrke, utána egy világos réteg következik, utána újra sötét. Ez a színösszeállítás adja a csincsilla bundájának az egyedi fényt.

Hasmenés

Ha a csincsilla fenekén a szõre össze van ragadva és nedvesnek tûnik, valószínûleg hasmenése van.Ha csak egyszerűen puhább a szokásosnál még nem kell megijedni, mert lehet, hogy csak sok gyümölcsöt kapott és attól van. Ilyenkor elég, ha kicsit visszafogjuk a gyümölcsfogyasztását.

Szőrhullás

A csinik szőre igazából három dolog miatt hullhat:
1. szőrtépés miatt, aminek genetikai okai vannak és az idegesség/magány váltja ki
2. Gombás fertőzés
3. az ijedtség.

A frissen beszerzett, vagy keveset szabadon engedett és egyedül tartott csincsilla nagyon könnyen depressziós, ideges lehet. Iyenkor gyakran szõrtépéssel vezeti le a feszültségét.

Sírás

Bár a csincsillák "sírása" nem tartozik a betegségek közé, mégis fontosnak tartom, hogy megemlítsem. Sokan hiszik azt ugyanis, hogy ilyenkor valami komoly baja van kedvenc csinjüknek.

Néha elõfordul, hogy a csincsillaketrec felõl furcsa nyöszörgõ, síró hangok érkeznek. Ne aggódjunk ilyenkor. Valószínûleg minden a legnagyobb rendben van, csak csinünk rosszat álmodott és arra felébredt, vagy éppen egyedül érzi magát. (Ha egy csini valóban bajban van, inkább hallgat - nehogy megtalálja egy ragadozó)

Még a párban tartott csineknél is elõfordul, hogy néha így jelzik a társuknak, hogy foglalkozzon velük. Ha egyedül tartjuk a csint, ilyenkor érdemes kivenni egy kicsit és foglalkozni vele. Ha pedig van mellette egy társ is, akkor már az is elég szokott lenni, ha ilyenkor a nevén szólítjuk.

A csincsillabunda és a fürdés

A csincsillák a legtisztább, legbarátságosabb kisállatok közé tartoznak, és NAPONTA fürdenek! Persze nem vízben, hanem egy speciális kvarcmentes homokban. Soha ne feledkezz meg a porfürdõrõl! Cserébe a csincsilládnak jó lesz a közérzete, gyönyörû tiszta és fényes lesz a bundája.(A sok-sok bõrükön képzõdõ Lanolin miatt van szükségük erre). A többi szõrmók állattal ellentétben (ha nincs szaguk) elég hetente cserélni az almot.

A csincsilla és a rágás

A csincsillák, rágcsáló kollégáikhoz hasonlóan mindent megrágnak! Nem kímélik a könyveket, a tapétát, és az elektromos vezetékeket sem! Ezt vegyük figyelembe, amikor kiengedjük õket sétálni. Az áramütés végzetes lehet! És nem csak a csincsillára nézve. A félig szétrágott kábelek miatt akár Téged is megrázhat az áram!

A fogaik egyébként igazi rágcsálófogak, sárgás árnyalatúak, pontosan mint a hörcsögnél, állandóan nõnek, és koptatni kell õket. (Az állat hosszának a 2-3 szorosára is megnõnének egy év alatt, ha nem koptatná!) A rossz fogak tehát megölhetik kis kedvenced! Pontosan ezért, mindig legyen bennt a ketrecükben rágófa.

A csincsilla megfogása


A csincsillát mindig finoman, a farka tövénél fogjuk meg. Nem kell félni, nem szakad le. Komolyan! Erre azért van szükség, mert a csincsillák, ha megijednek, vagy ha nagyon hirtelen érünk hozzájuk, hajlamosak ledobni a szõrüket (így védekeznek a ragadozók ellen). A szõr persze 6-8 héten belül visszanõ, de egy kopasz csincsilla nem szép látvány:( Persze az a legjobb megoldás, ha egyik kézzel a csincsilla hasa alá nyúlunk, a másikkal pedig megfogjuk a farkát - és óvatosan a karunkra emeljük. Fontos azonban, hogy közben beszéljünk hozzájuk. Az mégjobban megnyugtatja õket. A frissen beszerzett lánycsiniknél néha előfordul, hogy lepisilik "támadójukat" így ne lepődjetek meg, ha új házikedvenc csincsillalányotok ezt a kísérletet egy kifejezetten büdös illatfelhővel honorálja


A csincsilla maximális életkora sok minden függvénye. Chapman egyik csincsillája matuzsálemi kort ért meg, és már én is hallottam 20 éves matuzsálem csincsilláról - 15 éves, tenyészetben élőt pedig láttam is. Ennek megfelelően a csincsilla akár 15-20 éves koráig is élhet (valószínűleg a táplálék a kulcs). Érdemes alaposan megfontolni, hogy hörcsögöt, tengerimalacot, vagy csincsillát vásároljunk-e. Mivel a csincsilla még a kutyáknál is tovább él, csak olyan embernek ajánlott, aki nem csak pillanatnyi szeszélyét próbálja meg ezzel kielégíteni.

Pontosan emiatt, határozottan megéri foglalkozni velük. Gondoljunk csak bele: ha a nevükre már 1-2 hét után hallgatnak, vagy legalábbis tisztában vannak azzal, hogy hozzájuk beszélünk mi mindent meg lehet nekik tanítani 10-15 év alatt!:)

A csincsilla alapjában véve éjszakai állat! Persze ez nem jelenti azt, hogy a csincsilla nap közben nem érdeklõdik a külvilág iránt. Ha zacskózörgést vagy kekszropogást hall, azonnal felébred, és keresgélni kezd.
 
 

: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz