0

Bejelentkezés a webshopba|Regisztráció

Vásárlói tájékoztató | Bejelentkezés | Bemutatkozás | Szolgáltatás | Nyitvatartás
Keresés az adatbázisban  
2019. 11. 13. Szerda - Szilvia

Hírek

 
 

Hogyan legyek falkavezér?

A gazda dominanciájának kialakításáról folyik vita a szakemberek között, de általánosan elfogadott az a vélemény, hogy szükséges a dominancia a kutya helyes viselkedéséhez és kiegyensúlyozott életéhez. Az odavezető útról már eltérnek a vélemények, mint
A gazda dominanciájának kialakításáról folyik vita a szakemberek között, de általánosan elfogadott az a vélemény, hogy szükséges a dominancia a kutya helyes viselkedéséhez és kiegyensúlyozott életéhez. Az odavezető útról már eltérnek a vélemények, mint

Például: Sokan úgy gondolják, hogy ha a kutya a hátára fekszik és a gazdával simogattatja a hasát, az mindenkor az alárendeltség kifejezése. Azonban a farkasfalkában ezt az alfa is megteszi, sőt főleg ő, mivel neki nincs félnivalója, éppen erejét demonstrálja azzal, hogy ő feltárhatja az alárendeltebb egyedeknek akár a hasát is. Így miközben az egyik iskola kifejezetten javasolja, hogy gyakran simogassuk így kedvencünket, addig a német segítőkutya kiképzők egyenesen tiltják ezt.

Másrészt a kutya az emberrel él évezredek óta, viselkedése jelentősen különbözik a farkasétól, erről farkasos sorozatunkban sok szó esik és fog a jövőben is. Akinek kétségei vannak ezzel kapcsolatban, annak javasolnék egy látogatást a kézzel nevelt “szelíd” farkasoknál. Vagy mondjuk tessék megpróbálni megtanítani őket élelem megtagadására.

Elég csak a szemükbe nézni, világos lesz a különbség. Nagy megkönnyebbülés volt a látogatás után átölelni kutyáinkat.

Szóval a farkasfalka szabályait – melyeket már önmagukban sem biztos, hogy jól értelmezünk vagy értünk, ezért a sok kutatóközpont - csak óvatosan és nagy etológiai tudással szabad a kutyára extrapolálni.

Ráadásul nem egyformák sem az emberek, sem a kutyák, így az egyiknél működik egy módszer, míg a másik párosnál célravezetőbb egy másik.

Ezért többféle kiképzési módszerről írtunk és írunk ezután is, anélkül, hogy értékelni szeretnénk bármelyiket is. Ezt tegyék majd a szakemberek, és maga az élet az eredmények szerint. Íme az egyik:1.

H O G Y A N   L E G Y E K   F A L K A V E Z É R ?

Arról lesz szó, hogy mi az, amit a kutyánkkal mindig be kell tartatni, hogy megértse, mi vagyunk a falkavezérek, és ő az utolsó a rangsorban. Ha ezek a viszonyok tisztázottak, hatásukra a kutya viselkedése nagyon sok mindenben pozitívan módosulhat. Mind az agresszió vagy félelem, mind az engedelmesség tekintetében hihetetlen változásokat tapasztalhatunk meg... Sokszor nem gondoljuk, mivel egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy a tapasztalt viselkedészavar hátterében dominancia zavar húzódik meg.

A következőkben leírt gyakorlatok nem 1-2 hétre szólnak, hanem a kutya egész életére. A kutya nem ember (bármennyire is szeretnék néhányan úgy kezelni), így nekünk kell megtanulnunk kutyául gondolkodni, hogy kapcsolatunk mindig felhőtlen lehessen. A kutya számára ezek a gyakorlatok nem kínzások; nem bántják a lelkét, nem úgy működnek, mintha emberrel tennénk ugyanezeket, hanem számára természetes, az ösztönével, a falkaszellemmel egyező dolgok, amelyekkel a természetben (vagy egy kutyákból álló falkában) ugyanígy szembesülne.

Ezzel nemcsak a saját vállunkról, de az övéről is leveszünk egy hatalmas terhet. Képzeljuük csak el, milyen stressz az a kutyának, hogy falkavezérként úgy érzi, ő a felelős a falkájáért (tehát értünk, a családunkért), de mi nem csak hogy nem akarunk neki folyton engedelmeskedni, hanem sokszor nem is lehet mellettünk, hogy megvédjen minket.

Gyakran saját magát nem érzi elég erősnek, hogy vigyázzon ránk, de mégis meg kell hogy tegye, hiszen úgy látja, mi, a gazdik erre nem lennénk képesek. Emiatt lesznek aztán kutyáink bizonytalanok, félelemből agresszívak, akár depressziósak is. Gondoljunk bele, mit érezhetnek olyankor, amikor mi eltávozunk az ismeretlenbe, ők pedig abban a hitben maradnak otthon, hogy nem képesek minket megvédeni...

A legtöbb kutya nem azért rongál, mert utál egyedül lenni, hanem mert tele van nyugtalansággal amiatt (és csak eképpen tudja levezetni), hogy nem képes megvédeni a falkáját, hiszen nincsen velük. Ám az olyan kutya, aki tudja, hogy neki ilyen feladata nincs, a falkavezér, a rangban felette állók meg úgyis biztosan vissza fognak térni hozzá – hiszen ők a felelősek érte –, nyugodtan aludva, tombolás nélkül megvárja, amíg a gazdik hazaérnek.

Ugyanez igaz arra a kutyára is, aki agresszívan mindenkinek (embernek, állatnak) nekitámad, mert úgy érzi, az ő dolga a falkája védelme. Ezért hoz önálló döntéseket és támad ki, holott ez nem az ő feladata lenne. A falkában mindig a falkavezér (ideális esetben a gazdi) dönti el, hogy ki barát és ki ellenség, kitől félünk, és kinek támadunk neki. A rangsorban alatta álló falkatagok őt követik – tehát ha a kutyát megfelelően kezelik, így fog cselekedni.

És ez nem méretfüggő, ugyanúgy érvényes a kedves hosszúfülű családi spánielre – aki mellesleg fűt-fát megharap – mint a rotweilerre. Nincs kiskutya meg nagykutya, csak kutya.

 
<< Vissza
 
 
: Vásárlói tájékoztató : Állatmentő : Clyde : Jade : Mexi : Bejelentkezés : Hírek : Bemutatkozás : Ortopédia, neurológia : Táplálkozás : Törzsvásárlói program : Minőségirányítás : Elérhetőségek : Tanácsadás : Árlista : Szolgáltatások 2 : Galéria : Rólunk írták : Partnereink : Kérdőív - 2014 : Panoráma képek : Véradás : Kutyaovi

Vezér Állategészségügyi Központ Kft. © 2009 - Minden jog fenntartva!

Dev by: z404
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz